Cel projektu

utworzone przez | gru 12, 2023

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Opracowanie i wdrożenie udoskonalonej technologii produkcji tzw. czarnego czosnku wytwarzanego poprzez poddanie czosnku procesowi Maillarda oraz uzyskanie produktu o wysokiej zawartości substancji o właściwościach prozdrowotnych. Projekt zakłada współpracę dwóch jednostek naukowo-badawczych, przedsiębiorstwa, rolnika i doradztwa rolniczego, której rezultatem będzie opracowanie i wdrożenie produkcji czosnku czarnego wytwarzanego w zoptymalizowanym i skróconym procesie wytwarzania w wyniku oddziaływania ultradźwiękami i przechowywania czosnku w temperaturze pokojowej przed zasadniczym procesem fermentacji. Celem operacji jest otrzymanie czarnego czosnku wytarzanego w innowacyjnej pilotażowej instalacji do fermentacji czosnku zaprojektowanej z zastosowaniem zaawansowanej energooszczędnej technologii.

Development and implementation of an improved technology for the production of the so-called black garlic produced by subjecting garlic to the Maillard process and obtaining a product with a high content of substances with health-promoting properties. Project involves the cooperation of two scientific institutions, the enterprise, the farmer and agricultural consultancy, the result of which will be the development and implementation of the production of black garlic produced in an optimized and shortened production process as a result of ultrasonication and storage of garlic at room temperature before the main fermentation process. The purpose of the operation is to obtain black garlic produced in an innovative pilot installation for garlic fermentation designed with the use of advanced energy-saving technology.

Opis działań podejmowanych w ramach operacji:

1. Stworzenia instalacji prototypowej do przeprowadzenia prób technologicznych wytwarzania czarnego czosnku z zastosowaniem różnych warunków obróbki wstępnej

2. Zaprojektowania i zastosowania w praktyce instalacji pilotażowej, charakteryzującej sie możliwością zastosowania ultradźwięków przed procesem zasadniczym, a podczas samej fermentacji możliwością regulacji warunków procesowych.

3. Optymalizacji i skrócenia procesu wytwarzania, w tym kalibracji urządzeń celem uzyskania czarnego czosnku o wysokiej zawartości substancji prozdrowotnych w wyniku oddziaływania ultradźwiękami i przechowywania czosnku w temperaturze pokojowej przed zasadniczym procesem fermentacji.

4. Przebadania właściwości fizycznych oraz składu chemicznego produktu wytworzonego w różnych warunkach procesowych z uwzględnieniem substancji biologicznie aktywnych i produktów Maillarda.

5. Wprowadzenie produktu do sprzedaży w konkurencyjnej cenie, dzięki obniżeniu kosztów produkcji, przy pomocy sprzedaży internetowej, wprowadzenia produktu do sieci handlowych, z użyciem ekologicznych opakowań.

1. Creation of a prototype installation to carry out technological tests of the production of black garlic using various pre-treatment conditions

2. Design and practical application of a pilot plant, characterized by the possibility of using ultrasonication before the main process, and during the fermentation itself the possibility of adjusting the process conditions.

3. Optimization and shortening of the production process, including calibration of equipment to obtain black garlic with a high content of health-promoting substances as a result of sonication and storage of garlic at room temperature before the main fermentation process.

4. Testing the physical properties and chemical composition of the product manufactured under various process conditions, including biologically active substances and Maillard products.

5. Introducing the product to the market at a competitive price, thanks to the reduction of production costs, with the help of online sales, introducing the product to retail chains, with the use of ecological packaging.

Opis operacji

Realizacja operacji, w wyniku którego powstanie przetwórnia czosnku czarnego w całym swoim zakresie ma służyć wspieraniu sektora rolnictwa nie tylko w sferze ekonomicznej, ale też społecznej, bezpieczeństwa żywności, ochrony bogactwa środowiska naturalnego i społecznego, zatrudnienia, właściwej gospodarki odpadami, zrównoważenie rolnictwa. Projekt zakłada uzyskanie innowacyjnego produktu, jakim jest czarny czosnek, a przewagę wśród konkurencji zyska w wyniku udoskonalenia technologii fermentowania poprzez oddziaływanie ultradźwiękami i przechowywanie w temperaturze pokojowej w fazie wstępnej, co ma znacznie skrócić czas całego procesu. Zaletą opracowanego rozwiązania będzie możliwość jego zastosowania na terenie całego kraju, a także poza jego granicami, w mniejszych i większych gospodarstwach rolnych i przetwórniach. Produkcja czosnku czarnego będzie niskoemisyjna i przyjazna dla środowiska naturalnego. Założone w całym projekcie rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów, m. in. redukcji emisji gazów cieplarnianych, zmniejszenie zużycia energii elektrycznej, oszczędność wody, wykorzystanie energii słonecznej, ograniczenie stosowania chemizacji żywności, zminimalizuje użycie nieekologicznych opakowań. W rezultacie wprowadzania założonych rozwiązań nastąpi minimalizacja kosztów produkcji przy jednoczesnym uzyskaniu zysków ze sprzedaży.

The implementation of the operation, as a result of which the black garlic processing plant will be built, is to support the agricultural sector not only in the economic, but also in the social sphere, food safety, protection of the natural and social resources, employment, proper waste management, and sustainable agriculture. The project aims to obtain an innovative product, which is black garlic, and will gain an advantage over the competition as a result of the improvement of fermentation technology by ultrasonic treatment and storage at room temperature in the pre-phase, which is expected to significantly reduce the time of the entire process. The advantage of the developed solution will be the possibility of its use throughout the country, as well as abroad, in smaller and larger farms and processing plants. The production of black garlic will be low-carbon and environmentally friendly. The solutions assumed throughout the project will translate into the achievement of many beneficial effects for the environment, including reduction of greenhouse gas emissions, reduction of electricity consumption, water saving, use of solar energy, reduction of the use of chemicalization of food, minimization of the use of non-ecological packaging. As a result of the implementation of the assumed solutions, production costs will be minimized while profits from sales will be obtained.

Dodatkowe informacje

Konsultacje ze środowiskiem rolników, przede wszystkim z producentami czosnku, z klientami oraz managerami sieci marketów spożywczych oraz sklepów ze zdrową żywnością wykazały potrzebę opracowania innowacyjnej technologii wytwarzania czarnego czosnku w znacznie skróconym procesie, co obniżyłoby koszty produkcji i pozwoliło na sprzedaż czarnego czosnku pochodzącego z polskich plantacji w niższych cenach. Jak wiadomo, rodzimy rynek zalewany jest czosnkiem pochodzenia zagranicznego, zarówno świeżym jak i czarnym. Aby wspomóc producentów polskiego czosnku w rozwoju i możliwościach zbytu, opracowana zostanie innowacyjna technologia produkcji czarnego czosnku w pilotażowej instalacji do fermentacji, którą można będzie przenieść do szerszego zastosowania w innych gospodarstwach produkcyjnych.

Consultations with the agricultural community, especially with garlic producers, customers and managers of grocery supermarket chains and health food stores, have shown the need to develop an innovative technology for the production of black garlic in a significantly shortened process, which would reduce production costs and allow for the sale of black garlic from Polish plantations at lower prices. The domestic market is flooded with garlic of foreign origin, both fresh and black. In order to support Polish garlic producers in their development and sales opportunities, an innovative technology for the production of black garlic will be developed in a pilot fermentation plant, which can be transferred for wider use in other production farms.

Główne korzyści z realizacji projektu

Korzyści jakie będą wynikać z przewidywanych rezultatów operacji dla ich adresata to produkt jakim jest czarny czosnek wytworzony z polskich odmian czosnku. Grupą docelową innowacyjnego produktu jest przeciętny konsument produktów spożywczych. Czosnek od zawsze stosowany jest jako przyprawa. Jeżeli cena czarnego czosnku będzie przystępna, a jest to spodziewany rezultat operacji, czarny czosnek może z łatwością zastąpić czosnek świeży w potrawach, gdyż jest on łagodniejszy w smaku, mniej intensywny w zapachu i łagodniejszy dla osób z dolegliwościami pokarmowymi, zaś jego właściwości prozdrowotne są wielokrotnie wyższe. Czarny czosnek ma zastosowanie nie tylko w gastronomii. Sprzedaż czarnego czosnku będzie kierowana również do producentów trzody chlewnej i drobiarskiej, ze względu na jego właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, które można wykorzystać w żywieniu zwierząt. Korzyści płynące z realizacji operacji dotyczą przede wszystkim konsumentów produktów spożywczych, którym zaoferowany zostanie produkt o prozdrowotnych właściwościach w korzystnej i konkurencyjnej cenie, ale także rolnicy i przetwórcy produkujący ten produkt, którzy będą mogli zastosować innowacyjną technologię wytwarzania czosnku czarnego w swoich gospodarstwach i przedsiębiorstwach.

The benefits that will result from planned project are the product, which is black garlic made from Polish varieties of garlic. The target group of the innovative product is the average consumer of food products. Garlic has always been used as a spice. If the price of black garlic is affordable, and this is the expected result of the operation, black garlic can easily replace fresh garlic in dishes, as it is milder in taste, less intense in smell and milder for people with digestive problems, and its health-promoting attributes are many times higher. Black garlic can be used not only in gastronomy. The sale of black garlic will also be directed to pig and poultry producers, due to its antibacterial and antioxidant properties, which can be used in animal nutrition. The benefits of the operation are primarily for consumers of food products, who will be offered a product with health-promoting attributes at a favourable and competitive price, but also for farmers and black garlic producers, who will be able to use the innovative technology of black garlic production on their farms and enterprises.