O Nas

utworzone przez | gru 12, 2023

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Produkcja czarnego czosnku będzie polegała na procesie, począwszy od pola, na starannym przygotowaniu materiału, a następnie na odpowiednim wysuszeniu, sortowaniu, magazynowaniu i w fazie końcowej na fermentacji. Fermentacja przebiegać będzie w zaprojektowanej przez naukowców z Politechniki Łódzkiej instalacji pilotażowej do produkcji czarnego czosnku z zastosowaniem nowoczesnej technologii i urządzeń obniżających zużycie energii (nawet 5-krotne obniżenie zużycia energii poprzez zastosowanie pompy ciepła) gotowej do przeniesienia do szerszego zastosowania w przetwórstwie rolniczym. Produktem będzie czarny czosnek o wysokiej zawartości substancji o właściwościach prozdrowotnych oraz wysokich właściwościach sensorycznych: łagodniejszy smak i zapach, kolor, tekstura, konsystencja. W oparciu o ugruntowaną współpracę producenta i naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, każda partia produktu otrzymywanego w zaprojektowanej instalacji pilotażowej w skali produkcyjnej będzie mogła być poddana badaniom, dzięki czemu na rynek wprowadzony zostanie innowacyjny produkt standaryzowany o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Wyniki badań, a na ich podstawie publikacje, pozwolą na usystematyzowanie wiedzy na temat procesów zachodzących podczas wytwarzania czosnku czarnego przy zastosowaniu metody przyspieszającej proces fermentacji. Zakłada się, że dzięki realizacji operacji możliwe stanie się przeniesienie technologii do szerszego zastosowania, dzięki czemu rozwinie się branża produkcji czosnku i branża przetwórstwa. Korzyści zdrowotne, jakie niesie za sobą spożywanie czosnku czarnego są bardzo szerokie, zatem możliwe będzie zastosowanie czosnku czarnego nie tylko w gastronomii, ale być może w hodowli zwierząt lub uprawie roślin. Zakłada się, że innowacje realizowane w ramach projektu „Czarne Złoto” przyczynią się do rozwoju gospodarstw rolnych i przetwórstwa oraz będą motorem i inspiracją dla kolejnych inicjatyw i innowacji.

The production of black garlic will consist of a process, starting from the field, with careful preparation of the material, followed by proper drying, sorting, storage and, in the final phase, fermentation. Fermentation will take place in a pilot installation designed by scientists from the Lodz University of Technology for the production of black garlic with the use of modern technology and devices that reduce energy consumption (up to 5 times lower energy consumption through the use of a heat pump), ready to be transferred to a wider application in agricultural processing. The product will be black garlic with a high content of substances with health-promoting properties and high sensory properties: milder taste and smell, color, texture, consistency. Based on the well-established cooperation between the manufacturer and scientists from the Medical University of Lodz, each batch of the product obtained in the designed pilot installation on a production scale will be tested, thanks to which an innovative standardized product with proven health-promoting properties will be introduced to the market. The results of the research, and the publications based on them, will allow to systematize knowledge about the processes occurring during the production of black garlic using a method that accelerates the fermentation process. Thanks to the implementation of the operation, it will be possible to transfer the technology to a wider application, thanks to which the garlic production and processing industry will develop. The health benefits of black garlic are very wide, so it will be possible to use black garlic not only in gastronomy, but perhaps in animal husbandry or plant cultivation. It is assumed that the innovations implemented under the „Black Gold” project will contribute to the development of farms and processing, and will be a driving force and inspiration for further initiatives and innovations.

.

Budżet operacji:

Budżet całkowity: 7 218 399,48 zł

Kwota pomocy: 5 600 000,00 zł